Een dag met de herder op pad.




Schaapherders, het verhaal, door Bien Borren, klik hier.
Over ons
Landschapsbeheer Rinnegom is het bedrijf van Marijke Dirkson en Martin Orij. Beiden houden al zo’n 15 jaar schapen en in 2010 hebben zij hun kennis, ervaring en passie bij elkaar gebracht in een eigen bedrijf.

Marijke Dirkson
Voor Marijke zijn natuur, mensen en dieren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na haar studie Tuin- en Landschap aan de STOAS, agrarische pedagogische hogeschool, werkte ze als boswachter in verschillende plaatsen. Eerst voor Staatsbosbeheer op Terschelling en Vlieland, later in Gooi en Kennemerland. Om meer van de wereld te zien ging ze naar de Verenigde Staten ze werkte als ‘interpretive ranger’ voor The National Forest, in de staat Washington. In 2006 kwam ze terug bij PWN, in bezoekerscentrum De Hoep. Haar taak was de coördinatie van de vrijwilligers en uitzendkrachten. Ze werkte ook mee aan verschillende educatieve programma’s voor basisscholen. Marijke is bekend van radio en tv Noord-Holland. In het radioprogramma “De Ochtend’ van Arjan Burggraaf, vertelde ze over de natuur en samen met Stephan Roest presenteerde ze het tv programma ‘ Natuurlijk Noord-Holland’. In 2010 schreef ze het boek Op pad met de boswachter".

‘In mijn bedrijf komen kennis, ervaring en passie bij elkaar. Ik zet mezelf graag in voor de natuur, vind het erg leuk om mensen daar iets over te vertellen en elke dag samenwerken met mijn schapen en honden is geweldig! Door mezelf aan te sluiten bij Landschapsbeheer De Wassum, hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden. Tegelijkertijd ben ik aangesloten bij een netwerk en kan ik samenwerken met collega’s.’

Martin Orij
Als zoon van een ‘opzichter’ kwam Martin al vroeg in de duinen. Zijn vader gaf leiding aan ‘ploeg Egmond’ en Martin ging vaak mee op avondtoezicht. Hij kwam op de mooiste plekken en heeft daar fijne herinneringen aan. Vanuit zijn interesse voor techniek en de grote wens om vrachtwagenchauffeur te worden, heeft Martin vier jaar voor defensie gewerkt. Als technisch specialist sleutelde hij vooral aan Leopard tanks. Daarna werkt hij voor de Fleura in Aalsmeer. Als internationaal chauffeur vervoerde hij bloemen naar Duitsland, Italie, en Polen. Na 15 jaar werd het tijd voor iets anders, het vak van herder sprak hem direct aan. Hij werkt nu met veel plezier in het duingebied dat hij al van jongs af aan kent.

‘Ik ben blij dat ik zo dichtbij de duinen ben opgegroeid, het is een prachtig en groots gebied. Ik zie de vergrassing en de verstruiking en ik herinner me dat er veel meer heide was. Dat ik als herder kan bijdragen aan het in stand houden en verbeteren van dit natuurgebied, vind ik geweldig en doe ik met plezier.’